Hoppa till sidans innehåll

Projekt Underlagsbyte


 

Bakgrund

Befintligt underlag i båda våra ridhus är gammalt och utslitet sedan länge. Behovet att byta ut det är direkt nödvändigt av många anledningar. Säkerheten är en viktig faktor både vid träning och tävling, främst vid hoppaktiviteter och när våra barn och unga använder ridhusen. Med befintligt underlag är det inte möjligt att genomföra hopptävlingar då halkrisken är för stor. Det är även många yngre ungdomar som tränar med mindre erfarenhet och då är det än viktigare med så bra och säkert underlag som möjligt. Detta påverkar negativt för Trolleholms rykte, ryttare väljer tävlingar på andra ridanläggningar samt leder till stor risk att både träningstillfällen minskar och att medlemmar flyttar till andra ryttarföreningar med bättre underlag i sina ridhus.

 

Miljön i ridhuset påverkas också starkt av underlaget, gammalt underlag dammar och måste vattnas oftare än nytt. Det finns även mögelsporer i ett gammalt underlag. Detta påverkar negativt både för våra hästar, tränare som håller i träningar och våra medlemmar som tränar och rider i ridhusen regelbundet. Även åskådare blir negativt påverkade av den dammiga miljön. För att i möjligaste mån förebygga detta måste gruppen som underhåller ridhusunderlagen i nuläget arbeta ofta och länge för att preparera underlagen. Detta kostar mycket tid av ideellt arbete som ändå inte räcker till då underlaget är i så dåligt skick. Utöver det måste underlaget bearbetas med traktor som drivs av diesel både vid harvning och vattning av ridhusen.

 

Med hjälp av ett bevattningssystem så förbättrar vi inte bara miljön för de som vistas i ridhuset utan minskar även arbetstimmarna, och framför allt klimatet vad gäller underhållningsarbetet som beräknas minska med två tredjedelar av arbetet med nytt underlag.

 

Med respekt för både miljön och alla medlemmars värde, så ska vi inte slita ut ett fåtal som med stor kunskap och engagemang sköter om underlagen i ridhusen så väl.

Och med största respekt för våra hästar som rids på underlaget skulle man ta hänsyn till deras behov och den säkerhetsmässiga biten vad gäller nytt underlag, istället för ett gammalt och utslitet, där halkrisken och därmed skaderisken både för häst och ryttare är övervägande.

 

 

Varför

Vår klubb representerar en engagerad, attraktiv och rolig miljö för alla kön och åldrar där man kan bedriva sin träning och tävling utifrån vilken nivå man befinner sig på, från nybörjare till elit med glädje som ledord. Våra familjeaktiviteter kommer lättare att kunna utföras med ett ridhus som håller god och säker standard för våra barn och unga. Vi lägger stor vikt vid att erbjuda aktiviteter där barn och unga får umgås tillsammans med sina hästar då man vet vilken god påverkan djur har vad gäller koncentration, minskning av stress och oro samt annan press som våra barn och unga ofta får en del av i övriga vardagen. Vi vet att kontakten med hästar påverkar oss gott och främjar folkhälsan, vi vill optimera denna både för våra medlemmar och besökare.

 

Vår förenings anläggning ligger placerat mitt i Skåne, och är med sin stora och fina utformning, en mycket attraktiv tävlingsanläggning, inte minst med all kunskap, erfarenhet och engagemang som föreningen och dess medlemmar har i att arrangera tävlingar. För att vår fina anläggning ska kunna leva upp till dagens konkurrens bland tävlingsarrangörer, så måste man följa med i vilket underlag som är det bästa och säkraste att rida på, just nu är det oslagbart fibersanden som anses vara den bästa över hela världen.

 

Vi vet att både antalet av våra tävlingar och starter per tävling kommer att öka i och med byte av ridhusunderlag vilket kommer att påverka föreningens ekonomi till det bättre. Detta gynnar såväl även våra medlemmar både vid egen ridning och vid träningar, där vi räknar med att fler blir intresserade av att träna, som kommer att leda till fler deltagare och förhoppningsvis ännu fler möjligheter till olika sorters träningar. Det kommer att gynna andra ryttare från andra föreningar i samband med tävling, samt vår publik då det kommer att komma fler representativa ryttare från högre nivåer vilket kommer att ge barn och unga chansen att se sina förebilder på närmare håll.

 

 

Mål

Säkert underlag för ridning i båda ridhusen.

Minska utsläpp, miljöpåverkan samt ideella arbetstimmar för underhåll av ridhusen.

Kunna bedriva tävlingsverksamhet igen med god standard och säkerhet.

Öka medlemsantalet.

Öka utbudet av föreningsledda träningar.

 

Lösning

Byte av ridhusunderlag i båda ridhusen till fibersand. Inkoppling av bevattningssystem och byte av

 

 

Finansiering

Projektstöd Svalövs kommun 30 000 kr

Projektstöd Riksidrottsförbundet 200 000 kr

Projektstöd Landsbygdsprogrammet 370 000 kr

Egen privat finansiering Trolleholms Ryttarförening 107 750 kr

 

 

Projektets genomförande

Under 2020 ansöktes om medel och offerter togs in från flertalet leverantörer.

Projektstöd beviljades av alla sökta stödgivare.

Upphandlingen tog fart och sommaren 2020 påbörjades renovering av sarg i stora ridhuset och strax därefter startade själva underlagsbytet. Entreprenör för underlagsbytet i stora ridhuset blev De Grondslag. Fibersandsblandningen håller högsta klass för tävling och anpassas övriga tider för träning utefter belastning.  Bevattningssystem monterades upp med automatiska spridare monterade på sargen.

Ridhuset kunde tas i drift under hösten 2020.

 

Lilla ridhuset påbörjades med sargrenovering och målningsarbeten under hösten 2021. Som entreprenör för underlaget i Lilla ridhuset upphandlades MiNo Ridbanor & Stängsel. Fibersanden i Lilla Ridhuset har en lite annan sammansättning mer anpassad för vardaglig träning. Som bevattningssystem installerades Aquadrip med spridare monterade i taket, så kallade dimspridare.

Ridhuset togs i drift i slutet av 2021.

Trolleholms Ryttarförening vill rikta ett stort Tack till alla som ställt upp och gjort detta projekt möjligt, medlemmar, stödgivare, entreprenörer och sponsorer.

Uppdaterad: 18 MAR 2022 00:15 Skribent: Niclas Nornemark
E-post: Adressen Gömd

EU Fonden

Svalövs Kommun

 

RF Sisu

Samarbetspartners_ver1.jpg

Postadress:
Trolleholms RF - Ridsport
Hans Skillborg, Ask 673
26868 Röstånga

Besöksadress:
Gryttinge
26890 Svalöv

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info.trolleholm@gmai...

Se all info